(kamp 7) 26.06.17

Pyynikin vs Qvart Ølkompani

 

Skrevet av Camilla Grøneng

 

To røslige karer med skjegg

 

En sindig sørlending (nesten, i alle fall; innflytter) med sommerlig blåstripet skjorte og caps, og en poetisk finne med tatoverte armer med mønster av korn og humle. Hvem stikker av med kveldens seier?

 

På den siste kvelden i juni, og altså på siste Bryggeribråk før sommeren, møttes det lille sørlandske bryggeriet Qvart  og finske Pyynikin Craft Brewery (eller Pyynikin Käsityöläispanimo, for den som klarer en slik munnfull) til duell. I et sommeroslo med heller ustabilt vær kjentes det som et trygt valg å komme seg inn på Håndverkerstuene for å nyte et bedre måltid med skummende øl. Og det var det visst flere som hadde tenkt, for etter oppmøtet å dømme har ikke Oslos ølhunder dratt på ferie ennå.

 

Bryggeriet Qvart Ølkompani holder til på Lund i Kristiansand, og har lånt navn fra byens grunnlegger, Christian IV (Christian Qvart, for de av dere som trenger å få det inn med teskje). De er en av de yngste guttene i klassen, etablert for bare 2 år siden og med en produksjon på 45.000 liter. Og selvfølgelig har de ambisjoner om å doble det, minst!

 

Pyynikin har holdt det gående siden 2013, og er omtrent 10 ganger så store med en produksjon på 500.000 liter. De kommer fra Tampere i Finland, og har i følge egen hjemmeside en hemmelig avtale med Pyynikki-områdets alver og magiske vesener - det luftes til og med en mistanke om at enkelte av de ansatte muligens kan ha slikt opphav.

 

Kveldens meny var satt av Håndverkerstuenes egen administrerende kjøkkensjef, og her snakker vi ekte sommermeny! Vi startet med stekt makrell med kremet nykål, engsyre og grillet sitron - og særlig mer sørlandsk blir det jo ikke. Lukter vi hjemmebane for sørlendingene her? Makrellen e kommen!

 

Lars fra Qvart fulgte opp dette perfekte innlegget med en frisk og deilig belgisk wit med navnet Frisk Bris. For å virkelig hente frem sommer og sol var den smaksatt med kaffir lime, tørket lime, beramottpuré, appelsinskall og korianderfrø, en kombinasjon som skapt for fersk fisk og solskinn. Og bortimot perfekt mot grillet sitron.

 

Pyynikin på sin side svarte med en frisk saison, søtlig og rund på lukt men likevel tørr og aromatisk. Her snakker vi om fin matching på aroma- og smaksintensitet mot nykålen og makrellen.

 

Hovedretten denne dagen var confitert vårkylling med primørsalat, brunet smør  og estragon. Menyen hadde også lovet et vaktelegg, men det var det ingen som hadde sett noe til. Likevel - med et hav av sommerens grønnsaker var det vanskelig å savne det!

 

Til denne retten hadde Qvart funnet frem en Session IPA, brygget med alle fine humler på C, og litt Amarillo hvis man skulle ha det. Session IPA har jo ofte vært sett litt ned på, som en liksom-IPA som ikke har helt samme kred, men som Lars helt riktig påpeker; denne kan man drikke "time etter time uten å føle seg syk og lei". Og til den fargerike primørsalaten og kyllingen var det riktig friskt og godt.

 

Og det var her Tuomas fra Pyynikin avslørte sin poetiske sjel. Da han skulle presentere Pyynikins Red Ruby, en dark mild ale brygget med rognebær, sahlti-malt (ristet på tradisjonelt vis - dere visste vel at sauna egentlig var for malt, ikke folk?) og amerikansk humle kom det ramlende en historie på finsk-engelsk om det å være ute i naturen på Pyynikin reach, om ei jente, en høstdag, om lukten av kulde i lufta, røde blader på trærne og om håp eller kanskje hjertesorg. Denne ølen, som altså gjør finner poetiske og lett sentimentale, var mørk, med tydelig innslag av rognebær, ristet malt og en god dose bitterhet.

 

Desserten denne gangen bestod av gamle kjente; en sjokoladekake servert med sprø bringebærflak og nyr-sorbet, men med et tilbehør av lettsyltede rødbetskiver som antakelig hadde fått litt hjelp av ingefær, for de hadde en liten ekstra "sting" på tunga.

 

Som vanlig ble ølen til desserten servert blindt, men denne gangen kom det også en ekstra overraskelse - det viste seg at den ene av de to ble servert varm! Det var Pyynikins importør Eivind, som til daglig styrer drikkeutvalget på stjernerestauranten Sabi Omakase i Stavanger, som overrasket ikke bare publikum, men også Tuomas med denne frekke vrien. Og, som Tuomas selv sa det (leses rolig, med finsk aksent): "I haven't been so excited for many years now..."

 

Rent bortsett fra det temperaturmessige aspektet, hadde begge bryggeriene valgt forholdsvis likt til desserten. Quart serverte sin normaltempererte melkestout laget med vanilje og laktose. Som tidligere nevnt er jo sørlendinger et sindig folkeslag, og ville aldri varmet øl. Men sannelig kom det et drypp av poesi her også, for stouten hadde fått navnet Not Just Darkness, fordi i en ellers av og til tøff og vanskelig bryggerverden hadde nettopp denne gitt et glimt av lys i fjorårets høstmørke.

 

Den varme ølen fra Pyynikin var en Vanilla Stout laget med økologisk vanilje og engelsk portergjær, og opprinnelig ment som et juleøl som kunne stå godt til julas desserter. Men sannelig fungerte den som varm drikke også - tør vi hinte om et alternativ til rødvinstoddy? Utepils i januar?

 

Og så var tiden kommet, igjen. Og som en hyllest til kveldens mest unike valg, ble desserten denne gang annonsert først. Det skulle vise seg at nordmenn er åpne for så mangt, for her stakk Pyynikin av med flest stemmer. Det hjalp dessverre lite for våre finske venner, for i rask rekkefølge snek Qvart seg avgårde med både hovedrett og forrett, og sto igjen som kveldens vinnere. Så da kunne vi bare si pent farvel og velkommen tilbake en annen gang til våre nye finske venner, og se frem til høstens møte med Qvart. Da møter nemlig kristiansandsgutta vinneren fra det som er første kamp over sommeren; Bådin vs Eiker.

 

Enn så lenge; god sommer! Vi sees igjen i august!

 

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek