(kamp 4) 05.06.17

Nøgne Ø vs Ringnes

 

Skrevet av Camilla Grøneng

 

Titanenes kamp

 

Den største av de største møter den første av de nye i en kamp på en dag der selv den hellige ånd hadde tatt turen innom Håndverkerstuene. For maken til gudommelige smakskombinasjoner skal du lete lenge etter!

 

Håndverkerstuene var stappfulle andre pinsedag, da to av bryggeri-Norges kjemper skulle møtes i prestisjefull kamp om avansement til neste runde. Kveldens bryggerier var Ringnes og Nøgne Ø, to bryggerier som burde være velkjente for de fleste.

 

Ringnes ble startet i 1876, og brygget sin første batch i 1877 - og kan dermed feire 140 år med ølbrygging i år. De brygger hvert år ca 140 millioner liter øl, og har et anlegg med en kapasitet på 410 000 liter pr dag. Det er med andre ord ikke småtterier de har i bagasjen når de stiller til kamp - Øyvind kunne fortelle at de hadde hatt en hel regnbue av ølglass på bordet da de smakte og lette seg frem til de beste kombinasjonene.

 

Nøgne Ø ble på sin side etablert i 2002, som ett av de første bryggeriene i "den nye generasjonen" med bryggerier, og har hatt æren av å bryte opp løypa for de mange nye mikrobryggeriene som har kommet til de siste 10 årene. Med 15 år på baken og et flunkende nytt bryggerianlegg har Nøgne Ø etterhvert kommet opp i imponerende 1,4 millioner liter i året.

 

Kveldens meny var den samme kreative treretteren som sist uke, komponert av islandske Arnar Jakob Gudmundsson, til daglig kjøkkensjef ved naturvinbaren Brutus. Her er det naturlige ingredienser og spennende kombinasjoner - og undertegnede lurer fortsatt på hvor man får kjøpt fermentert sellerijus.

 

Den første retten var pannestekt torsk (en liten endring her fra sist ukes seifillet), anrettet med rikelige mengder stekt østerssopp, reddik og en sennep- og urteemulsjon. Her hadde Karoline fra Nøgne Ø valgt en sommerlig white IPA ved navn Solgløtt, som med fyldig hvete og et lett krydderpreg stod godt til fisken - det var lett å forestille seg at dette kunne være en favoritt på en solfylt ettermiddag på terrassen.

 

Emma fra Ringnes hadde tatt med seg en Frydenlund Session IPA til forretten, og den ble til alt overmål presentert med en ode til maten og ølet. Med tydelig humlepreg var dette et mer robust øl, og kunne fort ha vært førstevalget dersom middagen skulle nytes på en regntung dag mens dråpene trommet mot vindusruten.

 

Dagens hovedrett var som sist tynnribbe servert med syltet løk og rosettkål i smeltet smør med den tidligere nevnte fermenterte sellerijusen som prikken over i-en. For å matche ribba hadde Nøgne Ø plukket frem et helt nytt øl, og Martin, som forøvrig ble avslørt som Hanson-fan, kunne fortelle at den klare rødfargen kom fra 1 tonn rødbeter som var tilsatt i koken i en 5000 liter batch. Ølet, som har fått navnet Smaken av... er ment å være det første i en serie, og er en bursdagsgave til Smaken av Grimstad. Smaken av ølet, på sin side, bar tydelig preg av rødbetene, og kunne nesten vært regnet som en av fem om dagen, eller i det minste som tilbehør til middagen.

 

Øyvind fra Ringnes begynte sin presentasjon av Polaris Røykbokk med å fortelle om røkt malt, og hvordan man kunne forestille seg at dette var et øl som "gutta på skauen" kunne ha brygget - og, simsalabim, der spratt det frem en gjeng med sixpence og begynte å synge "Hva er som manna" med det fengende refrenget "Vårt øl!". Sangen er fra en reklamefilm for de største oslobryggeriene fra 1938, og de glade sangerne var fra Over Rævne, et mannskor fra universitetet på Ås. Vi kan bare konstatere at det gjør seg godt med musikalske innslag i Bryggeribråk.

 

Til desserten, potetkake (som altså er en kake, ikke en lompe) med en frisk bærsaus, nyr-skum, marengs og engsyre, ble ølet som vanlig servert blindt. Presentasjonsrunden etterpå avslørte imidlertid at Nøgne Ø her hadde valgt Ripa, en rabarbra pale ale, der en frisk syrlighet fulgte opp nyr-skummet og bærsausen. Ringnes på sin side hadde gått helt motsatt vei, og valgt en maltdrevet Polaris Baltisk Porter, der toner av kaffe, karamell, vanilje og sjokolade matchet sødmen i potetkaken.

 

Til slutt var avgjørelsens time nok en gang kommet, og stemmene var talt opp.  Og denne kvelden hadde konkurransen virkelig vært jevn og komplimentene satt løst på tvers av bryggeribordet. Forretten ble vunnet av Nøgne Ø med sommerlige Solgløtt, mens Ringnes sin velintegrerte og behagelig balanserte Polaris Røykbokk stakk av med hovedretten. Igjen skulle det altså bli desserten som avgjorde - og her hadde flertallet stemt på Nøgne Ø sin rabarbra pale ale.

 

Så var altså Nøgne Ø kveldens vinnere, og Martin kunne fortelle at med det nye bryggeriet oppe og gå, kunne vi forvente oss mye nytt og spennende fra den kanten i løpet av året - hele 20 nye brygg var allerede planlagt, og i det nye anlegget var det både plass til åpne gjæringskar og eikefat, så dette kan bli spennende! Etter en aldri så liten ekstraopptreden fra mannskoret Over Rævne kunne Nøgne Ø dermed feire seieren med et aldri så lite glass Eternal Rest til tonene av MMMBop for fjerde gang.

 

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek