(Semifinale 1) 18.09.17

Nøgne Ø mot Munkebo

 

Skrevet av Camilla Grøneng

 

Første finalist klar for finalen

 

Det begynner å bli alvor nå. Mandag kveld ble første semifinale i Bryggeribråk 2017 gjennomført, og den første deltakeren til finalen i årets mest prestisjefylte mat- og ølkonkurranse er dermed klar.

 

Det var klart for et internasjonalt (i alle fall nordisk) oppgjør denne kvelden. De to bryggeriene som skulle kjempe om den første finaleplassen var danske Munkebo og norske Nøgne Ø.

 

Munkebo Mikrobryg er et forholdsvis ungt bryggeri, startet i 2013, men bygger på lange familietradisjoner. Bryggmester Claus, som både er biolog og har erfaring fra bryggeribransjen i Tyskland, har med bruk av gamle teknikker klart å isolere og dyrke frem 4 av de gamle gjærstammene fra sitt lokalområde. Dermed kan han også vekke til live de gamle tradisjonene og finne frem oppskrifter som har vært en del av familiens historie i uminnelige tider. Munkebo brygger sitt øl på ulike steder både i Danmark og i andre land – litt avhengig av hvor de kan finne et anlegg med ledig kapasitet – og har en total produksjon på om lag 360.000 liter øl i året.

 

De fleste som har så mye som et snev av interesse for øl kjenner vel til Nøgne Ø. Bryggeriet, som ble etablert helt tilbake i 2002, er jo på mange måter selve opphavet, eller i alle fall startskuddet, til dagens mangfold av mikrobryggerier. Fra den spede start for 15 år siden (gratulerer!) har bryggeriet vokst seg ganske så stort, og har i dag en produksjon på nærmere 1,4 millioner liter i året.

 

Menyen til årets semifinaler er inspirert av Hugo Ivar Hatland, en av forfatterene bak boka "Den Norske Ølrevolusjonen, hjemmebrygging i stor skala",  og Rolv Yngve Bergesen som står bak  Vestkast - "Norges første og sannsynligvis beste podcast om øl og ølbrygging". Så der har du noe både å lese på og høre på i ledige stunder.

 

Kveldens forrett var en saftig og aldeles nydelig ceviche på kveite, marinert i appelsin- og limejuice med chipotlemajo, avokado, korianderfrø og salat. En aldri så liten smakseksplosjon, eller "fest i munnen" som en god venn av undertegnede ville ha sagt det. Her hadde Claus funnet frem en rolig pils (4,6%) med tindved, som med sin lette, litt syrlige smak rensket opp i munnen samtidig som den matchet godt med smakene i cevichen. Pilsen hadde fått navnet Revingekvindens Bryg, etter en ca 1200 år gammel figur av Frøya i krigerkostyme, funnet av en amatørarkeolog som var ute og tuslet med en metalldetektor på Nordøstfyn en vårdag i 2014.

 

Karoline fra Nøgne Ø kunne på sin side fortelle at da de skulle sette øl til forretten, hadde de funnet frem til en lett og fin øl de mente skulle passe bra med de rene og fine smakene i cevichen. Men så skulle de bare smake én øl til, sånn i tilfelle - og der satt den jammen som et skudd. Dermed var det en XXX Norwegian Farmhouse Tripel på voksne 9,5% som ble servert til kveldens forrett fra Nøgne Ø. Tripelen, som er brygget med den norske gjærsorten Kveik, matchet en lett sødme mot syren i retten, og fungerte samtidig godt med det friske smaksbildet i retten.

 

Hovedretten i kveldens meny var en hilsen til den kommende høsten, med langtidsbakt lammesadel med fennikkel, sitron og oliven, servert med saltbakte småpoteter til. Og her hadde bryggeriene fått en liten utfordring, for med et sammensatt smaksbilde med både salt oliven og sart fennikkel i samme rett var det ikke så enkelt å finne fasiten.

 

Munkebo hentet derfor frem sitt festbrygg, Hjemstavn Stærk Dansk Ale (10%). Dette var et tradisjonsøl som typisk ble brygget til store anledninger og høytider. Ølen minner kanskje litt om en porter med mye maltsødme, men er brygget med en av de gamle gjærstammene som gir smak og aroma av aprikos og fersken på toppen. Claus, godt hjulpet av sin yngste datter Clara, viste også frem en reproduksjon av familiens tradisjonell gjærkrans, en krans av treklosser som brukes for å ta vare på denne gjæren fra én brygging til den neste.

 

Fra Nøgne Ø ble det servert en Imperial Brown Ale på 7,5%, som Karoline hadde valgt fordi den var fyldig nok til å takle alle de ulike elementene i retten og binde smakene sammen til en helhet.

 

Til dessert denne kvelden vanket det tilslørte plommepiker, en vri på den klassiske desserten der eplesyltetøy ble erstattet med flamsk red ale-marinerte plommer, og kremen hadde fått et snev av brunost. Det høres kanskje litt uvant ut, men resultatet var en overraskende frisk og god dessert som satt godt etter lammesadelen. Ølet til desserten ble som vanlig servert blindt, men bryggeriene fikk fortelle om sine valg etter at stemmene var avgitt.

 

Claus hadde valgt ut en quadrupel ved navn Munin til desserten. Denne har vi fått gleden av å smake i Bryggeribråk tidligere også, og den er fortsatt like god med sin karamellsødme med smak av dadler og rosiner. Karoline hadde valgt en helt annen retning på Nøgne Ø sitt bidrag, og serverte Sur Jul, en brown ale som er syrnet med melkesyrebakterier. Denne lille selvmotsigelsen av en øl (sur jul? Man skal da vel ikke være sur i jula?) ga en frisk og lett syrlig smak som stod svært godt til plommene og skar gjennom brunostkremen i desserten.

 

Opptellingen av kveldens stemmer viste at det var et meget jevnt løp mellom de to bryggeriene. Det skilte ikke mer en 4-5 stemmer for hver rett, men da alt var talt opp og resultatene var klare, hadde vi likevel en vinner for kvelden. Nøgne Ø vant forretten med sin freidige tripel, mens Munkebo tok hovedretten med sitt tradisjonsrike festbrygg. Men det var til syvende og sist Nøgne Ø som hentet hjem seieren, da publikum nok en gang viste at de setter pris på det uventede og spennende, og stemte frem Sur Jul som det beste valget til desserten.

 

Dermed sender vi Claus og hans sjarmerende, lille assistent Clara tilbake til Danmark for å lage mer av det nydelige, tradisjonsrike danske ølet. Vi ønsker dem gjerne velkommen tilbake til neste år, for her har vi helt sikkert mer spennende øl i vente fremover. Og til finalen ventes altså selveste Terje Vigen, godt hjulpet av Karoline fra Nøgne Ø og hennes team av dyktige ølfolk!

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek