(Kvartfinale 2) 21.08.17

Nøgne Ø mot Haandbryggeriet

 

Skrevet av Andreas Gladquist

 

Nøgne Ø vs Haandbryggeriet

 

Endelig har den store dagen kommet for tungvektsduellen mellom Nøgne Ø og Haandbryggeriet. Disse to norske bryggeriene er blandt de to største her i landet og Nøgne Ø feirer i tillegg stolt sitt 15 års jubileum i år. Begge bryggeriene har med seg flere representanter, men dagens kamp står mellom Ole- Rickard fra Haandbryggeriet og Karoline fra Nøgne Ø.

 

Dagens meny er laget av kjøkkensjef Jonas Melin fra Haandverkerstuene, med inspirasjon fra Gustav Jørgensens bok «Verdens klassiske øltyper» og den ser ut slik:

 

Forrett: Løyrom med saltbakt fjellmandel, Rørosrømme, løk, karse og brunet smør

 

Hovedrett: Reinsdyrstek med syltet plomme, kantareller, røkte gulrøtte, timian og syrlig einbærsaus.

 

Dessert: Multe og tindved med snøfrisk- ostekake og mandelkrokan.

 

Det slutter nettopp å regne ute da jeg entrer det æreverdige lokalet i Kristian IV’s gate. Klokken er bare kvart over fem, men stedet har allerede begynnt å fylle seg opp med et entusiastisk publikum. Det er varmt og fuktigt, og jeg ser for meg at her vil det bli en svettig og jevn kamp mellom disse to ølgigantene.

 

Kvart på sex er alle representantene fra begge bryggeriene til stede, og de starter med å ta seg en oppvarmingsøl ved ring corner. Jeg legger merke til at de alle kjenner hverandre fra før. Dette er jo veteranerne når det kommer til norske mikrobryggerier så det er ikke så rart. Ingebjørg fra Nøgne Ø forteller meg at det noen ganger føles som at det er selgerne fra andre bryggerier som er hennes kollegaer. Det skjer at hun oftere møter dem enn de som faktisk jobber på samme bryggeri. Bra, tenker jeg, da vil det sannsynligvis bli en ærlig kamp mellom de to kjempene.

Kl 18:07 slår Hans T i gonggongen og starter kvelden med å velkomne alle gjestene i et stappfullt lokale. Nesten halvparten av gjestene er her for første gang og dette er 4. året Haandverkerstuene byr inn til kamp.

 

DING DING!

Første rond starter og Karoline fra Nøgne Ø er først ut. Hun starter litt lett og nervøst med en jabb. Nøgne Ø har mange klassiske øl men her har hun valgt en litt mer funky type mener hun. Det er en frisk Wit med, innslag av blomst og koriander, som skal smake bra sammen med Løyrommen og karsen. Hun og veninnen satt med 20 forskjellige øltyper da de skulle velge øl til rettene. Her  var de, begge to overbevisst om at denne ølen vil knocke motstanderen rett i gulvet.

 

Nå trer Ole- Rickard fra Haandbryggeriet inn i ringen og svinger til med et lite kraftigere slag. Han starter med å takke Hans T og Haandverkerstuene for det 72. Bryggeribråket, noe som han er veldig glad for. Han kliner til med en Ardenne Blonde. Han forteller at  ifølge Gustav Jørgensen vil en belgisk blonde passe til alt som lever i sjøen untatt flodhest. Om noen av disse gutta har prøvd vet jeg ikke, men han er meget overbevisende.

Kvelden fortsetter videre med en forhøyet god stemning i lokalet og stemmene fra første rond blir samlet inn. Her noterer Ole- Rickard at de ikke har fått stemmesedler. Dette er jo kamp så jeg trekker direkte paraleller til boksemiljøet i Las Vegas, og lurer på om de kanskje har invitert alle de nye gjestene selv for å få flere stemmesedler? Alle i ring corner blir enige om at det er OK hvis de ikke har stemmesedler, selv om de skulle gi ærlige stemmer.

 

 Jeg passer på å gå ned på do for å finne ut hva publikum syns. Jeg  møter en god representant som er på Bryggeribråk for femte gang. Han liker å starte arbeidsuken med litt hygge. Da vil ikke mandagen føles som en grå og angstfyllt tragedie som aldri kommer til ende. Nå har han funnet ut at det er viktig å ha det litt gøy alle dager. Hans favoritt fra første runden var Nøgne Ø fordi at Haandbryggeriet hadde valgt en øl som tok over smakene litt for mye. Slike ting skjer jo når man prøver i svinge til litt hardere tenker jeg. Da er det fort gjort å bomme, men resultatet kan også bli en knockout. Vi får se....

 

Jeg kommer opp igjen og det er mange interessante diskusjoner ved ring corner bordet, hvor alle bryggerne sitter. De er enige om at ingen har truffet perfekt, men det er heller ingen som svinget i luften. Den polske outsidern Kasper, som har brygget øl i mange år, men  startet som brygger på Haandbryggeriet for 6 måneder siden, kommer med masse forslag om hva han hadde valgt, men som de alle sier så er dette vanskelig fordi at man ikke tar med seg hele sortimentet, da man skal finne riktig øl til maten her. Arne fra Haandbryggeriet legger til at det veldig ofte smaker annerledes da man velger øl uten å spise maten samtidig. Det holder ikke med å se på menyen for å prikke rett.

Videre følger et interessant reklameinnslag fra Hans T og han inviterer bryggerne på en lite fotoshoot ved baren. Her legger jeg merke til at Haandbryggeriet kun har menn i ring corner, og Nøgne Ø representeres av kvinner i denne kvartsfinalen. Er dette taktiskt planlagt fra bryggeriene eller bare slumpmessig? Ole- Rickard har tidligere fortalt at Haandbryggeriet også kalles for bryggeriet som flytter seg. Som kjent er det jo veldig viktig med bevegelse i kamper, men vil dette være nok for å outsmarte kvinnene? På bildet ser det ihverfall ut som at det er kvinnene som har beveget seg mest i løpet av sommeren=)

 

DING DING

Runde to starter og servitørene har hellt opp en Imperial Brown Ale fra Nøgne Ø, og en kraftig juleøl fra Haandbryggeriet som de kaller for Bestefar.

Karoline er først ut og med sin koselige I.B.A på 7,5 % . Den skal passe fint med hennes favoritter som er syltet plomme og røyka gulrøtter. Man kjenner absolutt røykpreget i ølen. Akkurat som Karoline forteller er dette en øl man gjerne kan sitte og kose seg med foran peisen. Det er en fin rak høger hun svinger til med og det vil sikkert være noen i publikum som liker denne sammen med hovedretten, tenker jeg.

 

Så er det Ole- Rickard som kommer dansende inn i ringen med Bestefar på hele 9,0 %. Dette er igjen en kraftigere øl, med enda mer røykpreg. Som nevnt tidligere vil et hardere slag enten knocke eller så kan det føre til at man fort går tom for energi. Ole- Rickard sier at han tenker på en ting når han smaker dette ølet: SMOOOTH. Passer fint med en  jevn og fin sving her.

 

Smooth VS Kos!

Den ene komponenten på tallerken passer ikke sammen med Nøgne Ø’s I.B.A, men som helhet kan dette være et fint trekk fra Karoline. Ole- Rickards sin Bestefar gir retten en helt annen karaktær og lyfter den frem selv om man tar med sysltet plomme på gaffelen. Hva vil publikum mene om dette? Jeg går ned i underetasjen igjen for å finne svar.

Atter igjen står der en random person som gjerne svarer. Han har ikke vært her så mye før men har etn god begrunnelse for hvordan han stemte. Han syntes og at I.B.A ikke passet sammen med syltet plomme, men Bestefar ikke passet sammen med sausen. Her merker jeg at Bestefars uppercut kan ha blitt litt mye for mange, selv om jeg syntes at det gjorde retten enda mer spennende. Vil en rak koselig høger fra Nøgne Ø holde for å parrere og slå ut en smooth uppercut fra Haandbryggeriet?

Kommer opp igjen til et lokale med en koselig og smooth feststemning. Hans T går inn i ringen og forteller om hvorfor hele prosjektet med bryggeribråk startet. Kort fortalt ønsker han å få folk til å få opp øynene for øl og ikke bare tenke vin når de skal matche mat og drikke. Anledningen til at vi har et «vin»monopol i Norge er at det fantes sekskronersvin før. Dette ble solgt billig for at Nordmenn ikke skulle drikke så mye brennevin. Det er jo en fantastisk idè, da mange blir gærne av drikke med høy alkoholhalt. Med den store vinreklamen ble det raskt vin som havna overst på listen, mat og drikke skulle kombineres. Nå finnes 250 ølbryggerier i Norge allerede, så trenden snur seg riktig vei. I ringside gjør deltakerne seg klare for runde 3.

 

DING DING

Nå er det tredje, og siste runde. Likt Jean- Cleaude Van Damme i Bloodsport fra 1988, er dette en kamp i blinde. Hvem vil klare å rundsparke seg til en seier her? Nå får deltakerne ikke presentere ølene sine før etter runden er over. Alle får servert desserten og de to ølene. Fantastiske smaker! Gjestene ser meget fornøyde ut og det er på tide at Karoline og Ole- Rickard får tre inn i ringen.

Karoline klinte til med«Norsk høst». Et helt nytt øl som er laget 100% med norske råvarer. Bl.a pors, granskudd og tyttebær. Den er ikke ute på markedet enda så her føler jeg at hun prøver seg på en knockout.

Ole- Rickard går også for en knockout: Batch #1000 som nå har ligget på flaske siden Mai 2016, og endelig er klar for servering. Denne nykommeren er laget av Michele og Kasper, og har blitt lagret på Amaronefat. Det er tydelig fatpreg i ølet.

 

Her er det ingen som har svinget i luften igjen så det blir vanskelig å finne ut hvem vinneren er...

I mens stemmene blir telt opp, og alle glade gjester nyter av de fantastiske smakene i glassene, fortsetter konversasjonen i ring side. Karoline fra Nøgne Ø, sier at det er et ganske tøft marked å gi seg inn i, med så mange kunnskapsrike mennesker som vet hva de vil. Hun har imidlertid etablert seg, og føler seg mer selvsikker i sin rolle i det norske ølmiljøet. Kasper, fra andre siden corneren har bare vært i Norge i seks måneder, og er veldig gla for at han valgt bruke sine utdanninger for å jobbe med ølkunsten. Det å brygge øl er noe som en sldri kan lære nok om. Alle lærer fra hverandre og det er ikke noe man bare gjør for penger. Mange av de små bryggeriene i Norge har startet som hobbyprosjekter og det er ikke alle som kan leve av å få brygge øl. Mange dugnadstimer skal til for å kunne drive med dette er konklusjonen.

 

DING DING

Dags for resultatene! Først blir dagens instagramvinner presentert. En veldig gla jente kommer dansende inn i ringen og mottar prisen til stor jubel. Hun vil også være med i trekkingen av to billetter til finalen som kommer senere i høst.

 

Åsså til selve kampresultatene:

Nøgne Ø – Haandbryggeriet 2-1

Runde 1:

Vinnere: Haandbryggeriet

Runde 2.

Vinnere: Nøgne Ø

Runde 3:

Vinnere: Nøgne Ø

 

Etter en jevn, svettig og ærlig kamp har Nøgne Ø klart å komme seg til semi finale i Bryggeribråk på Haandverkerstuene! Haandbryggeriet kom med tre fine kombinasjoner men klarte ikke helt å overbevise publikum om at dette var de beste. Begge to kunne gått ut som vinnere her, men som i all sport må noen stå igjen med seieren. Haandbryggeriet vil sikkert komme igjen neste år med enda flere kombinasjoner, hvem vet hva de har på lager til neste år? En kjempe gir ikke opp så lett, og alle i ringside går ut fra kampen med et stort smil! Dette er morsomt, og det handler ikke om å vinne, legger Haandbryggeriets ring side coach Kasper til. Samtidig nyter Karoline, Ingebjørg og Sandra applausene fra publikum som sitter mette og litt brisne ved bordene. De er også fornøyde for å ha fått oppleve denne kampen, og har forvandlet en eller vanlig mandag til noe som slår alle fredager med taco hjemme i stue.

 

Atter et Bryggeribråk har gått til ende og bryggeriene forbereder seg til nye kamper!

 

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek