(kamp 3) 29.05.17

Sori Brewing vs Haandbryggeriet

 

Skrevet av Camilla Grøneng

 

Smakelig spenning

 

Et finsk bryggeri som ikke er finsk møter et av Norges første håndverksbryggerier for å sette øl til en islandsk meny. Hvem vil gå seirende ut av kampen?

 

Kveldens utenlandske gjester var Sori Brewing, et finsk bryggeri som ikke er finsk. Hva, vent litt - hvordan gikk det til? Historien om Sori Brewing starter nemlig med crowdfunding i Sori-nabolaget i Tampere, Finland, der to finske gutter fant ut at de var lei av å selge damesko og strøm. Men for å være fri til å brygge øl på den måten de ønsket fant de to ut at de måtte flytte fra streng alkohollovgivning (som for øvrig er til forveksling lik den vi har i Norge), og til Tallin i Estland der bryggeriet ble etablert i 2015.

 

Haandbryggeriet fra Drammen hadde oppgaven med å forsvare Norges ære denne kvelden. Haandbryggeriet er en av pionerene i bransjen, og har etter oppstarten i 2005 levert en lang rekke imponerende brygg. I år er de oppe i ca 40 typer øl, og det står det respekt av.

 

Kveldens gjestekokk var islandske Arnar Jakob Gudmundsson, som til daglig styrer kjøkkenet på naturvinbaren Brutus på Tøyen. Og kveldens kreative treretter bar preg av den samme matfilosofien som preger menyen på Brutus, det skal være økologisk, bærekraftig og med naturlige smaker - og noen ganger med ingredienser du neppe får kjøpt på din nærmeste Kiwi-butikk.

 

Kveldens forrett viste seg å være sei med stekt østerssopp og sennep- og urte-emulsjon. Opprinnelig var planen å servere uer, men her hadde kokken ombestemt seg etter å ha oppdaget at uer er rødlistet som truet art. Erstatningsfisken viste seg imidlertid å være et svært godt alternativ, i en forrett som brakte frem sommerlige minner om nyfisket middag slik bestemor ville ha likt den. Og de bladene som toppet retten? Geiterams, nemlig!

 

Pyry fra Sori Brewing kunne fortelle at ølen som var plukket ut til forretten var inspirert av et lite sted i Italia som deler navn med bryggeriet. Sori ligger langs den italienske rivieraen, ikke langt fra Genova. Og hva drikker man vel der? Jo, limoncello, selvsagt! Og dermed satte 4 bryggere i gang med å skrelle 100 kg sitroner, en oppgave som etter sigende tok en hel dag. Resultatet var Madonna of Sori, en frisk og god session IPA brygget med Mosaic-humle, med en ekstra dose av lett bitre sitroner som bakteppe.

 

Brita fra Haandbryggeriet hadde latt seg inspirere av barndommens fiskemiddager med bestemors lett gjærede ripssaft som tilbehør, og funnet frem en frisk og syrlig Framboose Vintage 2016. Denne hadde fått ca 14 måneder på eikefat, men det var smaken av syrlige bringebær som dominerte.

 

Hovedretten denne kvelden var aldeles nydelig, langtidsstekt tynnribbe. For å få frem sødmen var den glasert med svineblod (noe menyen taktfullt unngikk å nevne, antakelig for å ikke skremme de fintfølende blant oss), og den ble servert med syltet løk og rosettkål i smeltet smør med fermentert sellerijus som ga en fin og frisk syrlighet mot ribba.

 

Sori hadde denne gangen tatt frem en av sine "seriøse gorillabrygg", Coffee Gorilla. Denne porteren hadde fått hjelp av italiensk espresso til å virkelig hente frem kaffesmaken. Og navnet? Inspirert av hvordan man ser ut før den første koppen med kaffe om morgenen.

 

Haandbryggeriet hadde også valgt et mørkt øl til hovedretten, men i stedet for å satse på kaffe valgte Brita å fortsette med toner av bringebær i en Raspberry Export Stout, også denne med noen måneders eikefatlagring. Til forskjell fra forretten var bringebærtonene denne gangen søte, og minnet om slik verdens beste bringebærsjokolade egentlig burde smake.

 

Kveldens dessert var potetkake med friske bær, toppet med nyr-skum, marengsflak og blader av engsyre. Potetkaken viste seg å slett ikke være "sånn som likner på lomper", men en god og saftig kake. Her kunne kokken fortelle at den var laget ved å koke karamell som så ble blandet med most, kokt potet. Når blandingen var kald nok, ble det tilsatt egg før kaken ble stekt i ovn. Ikke helt den vanlige potetkaken der, med andre ord.

 

Som vanlig ble ølen til desserten servert blindt - og denne gangen holdt det virkelig på å bli helt uopprettelig blindt, da enkelte bord fikk feil øl først. Men, Hansi tok på seg jobben som redningsmann og luktet seg frem til riktig nummer for riktig brygg.

 

Haandbryggeriet hadde denne gangen tatt frem en øl brygget i samarbeid med 7 Fjell, Amundsen og Austmann. Haandkvartett, som brygget heter, er en ung og frisk quadrupel brygget med to typer belgisk gjær, og smaker av karamell, sjokolade, rosiner, banan og alt det gode som skal være i en slik dessertøl.

 

Sori Brewing på sin side valgte å vise frem sin Dark Humor Club Coconut, en imperial stout brygget med kokosnøtt. Ristet malt, sjokolade, karamell og kokos stod godt til desserten.

 

Kveldens avslutning ble noe mer dramatisk enn vanlig. Sori vant forretten, Haandbryggeriet tok hovedretten - men til desserten ble det faktisk uavgjort. Etter fintelling av alle kveldens stemmer ble det likevel Haandbryggeriet som tok hjem seieren, og vi ser frem til nye runder med velsmakende brygg herfra. Pyry fra Sori på sin side tok tapet som en mann, med glimt i øyet og lett skjulte trusler om finsk-estisk invasjon eller alternativt bryggerivarianten av make-up sex. Vi venter i spenning.

OM BRYGGERIBRÅK

KAMPOPPSETT/RESULTAT

OMTALER

OM BRYGGERIENE

Billettene selges i samarbeid med Ticketmaster,

Torggata 5, 0181 Oslo.   Telefon 815 33 133   -    www.ticketmaster.no

Ved spørsmål om arrangementer kontakt: hansi@beertalk.no

Design av frekkstrek